Monday, November 22, 2010

HOW TO TOILET TRAIN YOUR CAT

Ramai member yang tanya aku macam mana nk toilet train kan kucing.. Nak nak plak bila kita bawak blk kucing yang baru ke rumah..Klu kt kampung or orang yang ada umah atas tanah senang sebab kucing nih bebas masuk dan keluar untuk membuang di luar. Macam aku nih yg dok kt dlm apartment mmg kucing-kucing aku 24-7 terkurung dlm umah. So, macam mana?? Macam aku, aku train dorang berak dalam litter box yang diisi dgn pasir atau other alternative (untuk nk jimatkan kos) ble gak guna  shredded paper (kena rajin bersihkan untuk elak bau)or habuk kayu. Kat bawah nih aku list kan antara cara-cara yang boleh kita practice kan.

First step masa memula bawa balik kucing ke rumah aku slalunya akan kurung diorang dalam cage beserta dgn pasir yang diisi dalam litter box. Selalunya aku kurung dalam seminggu ke 2 minggu.

Then, pas seminggu aku akan letakkan litter box yg td tuh kt tmpat yang sesuai, pastu tengok perkembangan dia.Adakah kucing tu akan pegi membuang kt dlm litter box or kt tmpat lain..Kalau dia still membuang bersepah, ulang step yg first td smpai lah dia pandai.
 

SHREDDED PAPER

NI PON AKU PENAH GUNA, SUKA BAU APPLE, WANGIII

LITTER BOX



AKU NYE DIY LITTER BOX. BOX TU AKU BELI KT TESCO.RM10 JEK THEN TEBUK LUBANG KT DEPAN TU

Ada jugak org tanya aku macam mana nak ajar kucing membuang dlm tandas yang selalu kita guna tu?? Masa dekat kampung dulu aku pernah try buat macam ni, bila time kucing nak membuang tu aku terus bawa ke mangkuk tandas. Lama kelamaan, dia dah tau tempat mana yang nak di tuju kalau dia nak membuang. Atau bole jugak kurungkan kucing tuh selama seminggu dlm tandas ( aku penah buat tp time mlm jek lar, siang aku lepaskan). Insyaallah musti berjaya. Macam kucing aku dulu sampaikan waktu dia tengah main-main kat luar pon dia lari masuk dlm umah untuk berak..hehehe..

GAMBAR HIASAN. MCM MANA LA KLU TETIBA KUCING TUH TERGELINCIR JATUH DLM TOILET BOWL TU KAN?  HE HE HE



 Atau korang ble refer link nih . Just click sini.. Info kt dalam nih sangat berguna. So, try lah..Good Luck

6 comments:

Epy^Epylepsy said...

hmm..
meow epy kt umah tu xdiajar berak kt jamban pn..
kwsn kg.. tanah besepah..
tp pandai plak gi toilet berak+kencing..
gifted..
tp da mati meow tu..
1st time ni je jmpe.. haha...

NNS said...

owh..pandainya kucing tu..mmg gifted..musti sedey kan kucin tuh dh xade..uhuuuu..

Hasrina said...

thankss....nak cuba

Toilet Portable said...

maksih artikelnya

Aniq Anwari said...

Masa kurung kucing dlm tandas letak makanan jugak ke??

Aniq Anwari said...

Kalau kurung die dalam tandas tu die x sejuk ke!?

Yang Ni Pon Best Jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...