Monday, November 15, 2010

BABY MEOW DALAM KENANGAN

LATE BABY MEOW




Tiba-tiba bila tengok furkids bergelimpangan tido, teringat pulak kat late Baby Meow. Baby nih kami jumpa pada middle Ogos arituh kat Desa Pandan. Kata budak kat situ kena langgar kete.Tengoklah muka dia nih...


MUKA YANG CEDERA








Tengoklah muka dia.Kesian...x smpai hati nk tinggalkan kt situ. Mak dia plak pandang muka aku  macam nak mintak tolong selamatkan anak dia. Uhuuu..Nasib seekor anak kucen terbiar. Petang tuh terus bergegas bawak dia pegi ke klinik Dr Teoh kat Pandan Indah. Bawak dengan mak dia sekali. Kami panggil mak dia Mimi Meow. Pun putih semua. Masa kat klinik, Dr Teoh pun cakap dia nyer condition agak teruk. Dr Teoh nih sangat gentle dan baik masa merawat Baby. Walaupun Baby hanyalah kucing yang dikutip ditepi jalan.
Masa hari pertama tu, Baby tak mampu nak berdiri dan tak mata pon x nampak.Keadaan dia mcm dalam kesakitan yang teramat. Dia jugak sangat lapar.






MIMI MEOW KEBENGONGAN


Masa sampai klinik Dr teoh, Mimi terpoo dalam carrier. Bau dia memang busuk nak mampus. Nasib baik assistant Dr yang tolong cuci. Yelah...kucing luar yang makan bukan-bukan (sisa mknan org, bankai tikus n etc for sure lah najis dia pon amat busuk). Nasib badan...
Dr Teoh, tanya "What's your plan for this cat?"
Kami terdiam. "Gulppp" masa ambik tadi tak pikir apa pun. Kami cakap nak foster buat sementara waktu. Insyaallah nak carikan tuan baru yang penyayang.

Masa tu bulan puasa lah plak. Kelamkabut plak nak cari food untuk buka puasa. So, aritu buka puasa ala kadar coz kena beli food kat luar. Biasanya kami masak kat umah....




HANYA MAMPU TERBARING
Malam tuh kasik dia makan blackwood rendam ngan air. Dia makan dengan banyak. Terlalu lapar kucen nih....Then, bagi dia makan antibiotik yang sedap baunya, apply losyen kat mata dia yang bengkak. Amat berkesan ubat yang Dr Teoh bagi...
Hari kedua, Baby dah boleh begerak, tapi still kena makan bersuap...


DAH LEGA SIKIT


Wah!!!!!!! rajin nyer tolong suap makan. Baby dah mula nampak ciri-ciri kitten yang agak nakal n dah terserlah kecumelannya. Tapi tak manja, maybe coz tak biasa dengan orang. Berselera sungguh dia makan n nampak perubahan positif pada muka dia.



DAH PANDAI MKN SENDIRI



MAKAN LAGI
Hari ke 3 Baby dah pandai makan sendiri. Yeyeye.....makan dengan lahapnya.....lagi....lagi...dan lagi.....makan lagi.....sedap sangat ker blackwood tuh Baby?  Nak sikit boleh.....


Baby : " tak boleh " (ala-ala macam iklan kat tv tuh}




DAH BOLEH MAIN


DAH JALAN JAUH
Hari berganti ari. Baby dah boleh berlari, tapi si Mimi still nak dok perhati si jantung ati dia tuh. Takut anak dia kena buli kut. Luka kat pipi pun dah makin surut. Perut masih boyot pasal cacing. Arituh Dr dah bagi ubat cacing kat dia, tapi Baby semakin hari dah samakin gangster. Pantang kena usik terus hissing. Nak bagi ubat pun kena hissing ngan dia n masa makan ubat kena2 orang pegang dia...


video




video


2 video terakhir Baby yang sempat diambil...


Kami balik kampung untuk berhari raya pada 9/9/2010. Sume furkids riang ria bila tau nak balik kampung. Lagi pun best dapat naik kete dengan aircond lagik. Termasuklah Baby ngan Mimi.
Penat susun budak-budak dalam kete kami yang kompak tuh. Lebih ramai kucen dari orang. Penat mengangkut dari tingkat dua nak bawak turun. Badan sumer kusss semangat.....sekor-sekor dah dekat 5 kilo
Kami pulang dengan hati riang ria 2 orang manusia dan 9 ekor kucen.....mula bertolak malam pasal takut furkids boring n kepanasan....sedia sumer....kita bergerak sekarang yer...

Sampai kampung, mak dok geleng kepala....katnya kami nih dah macam bukak tadika kucen. Tapi Cik Bob tetap dapat layanan istimewa masa kat kampung. Baby still under medication n cuaca agak panas kat kampung.
Hari raya kedua dah tengok Baby macam tak aktif. Kenapa nih?????
Arituh kan dah ok,kami pun dah bergembira.. Nak tido malam pun tak lena, dok nak tengok dia....
Adalah kerana cuaca atau suasana? Dalam hati, kami hanya mampu berdoa dia akan survive.....

Hari raya ke tiga 12/9/2010. kami sekeluarga pegi Penang, Cousin bertunang dari pagi sampai petang. Dalam hati masih dok ingat pada si Baby sebab masa bertolak dia macam dah tak larat. Sampai rumah pun dah nak dekat maghrib then terus bergegas naik atas umah nak jenguk si comel tuh.

Luluhnya hati...menitik air mata....tengok mayat dia dah kejung
Rasa bersalah menyelubungi diri. Rasa macam tak jaga dia elok-elok. Nape jadik camnih? balik arituh nampak mcm dah ok. Baru ingat nak jumpa Dr Teoh pasal nak buat further checkup.
Dia dah pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya....
Ya  Allah, ampun kan dosa kami....Kami sudah melakukan semua yang terdaya...


Sedih.....ye amat sedih.....Makhluk Allah yang cumel ini sudah pergi ke penciptanya....Tiada daya kita manusia biasa untuk menghalangnya....Dia bersemadi dibawah polok betik belakang rumah di kampung.....Dia nak meniggal kat kampung rupanya.
Walaupun kamu hanya seekor kucing, tapi kami tahu kamu juga perlukan kasih sayang, perhatian dan belaian....Kami akan jaga ibu kamu baik-baik, dan akan cuba cari kan tuan baru yang terbaik untuk nya. Selamat tinggal sayang. Selamat tinggal kasih....Selamat tinggal Baby ku....Bersemadilah kamu dengan aman.....Amin....

No comments:

Yang Ni Pon Best Jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...