Sunday, January 6, 2013

AKHIRNYA...


Jika ada yang bertanya mengapa sudah lama blog ini tidak diupdate...ini adalah sebabnya..kami di dalam proses membantu seekor kitten yang memerlukan perhatian intensive..

Sebenarnya, budak kecik nih kami jumpa dalam keadaan yang menyedihkan..berkurap dari muka sampai ke ekor..jauh perjalanan kami dalam usaha mengadopt budak kecik nih..walaupun keadaannya yang menyedihkan, kami gagahi jugak mengambil si kecik itu...teringat masa mula mula bawa Adik balik rumah dulu..

Ini lah budak kecik tuh...


Tara...ari pertama dibawa pulang



Muka takut takut







sungguh pandai melayan diri sendiri



Baru pas mandi



Hai....

Budak kecik nih ari ari tido kat atas katil kami..tak sampai ati nak biar dia tido sekor sekor...sangat behave dan pandai mengambil hati...tak melepas sesuka ati...suka bermain dengan abang Kimi..(tak sangka Kimi dah jadi abang)... bila kita duduk bersila mesti dia datang tumpang duduk atas riba..syukur sangat dapat berikan kasih sayang kami pada dia..



Naper kurung saya ni??






Muka kesian


Kami sepakat bagi nama Momo kat budak kecik nih..susah sangat nak cari nama...bagi nama yang senang dipanggil jer..


Kami bawa Momo jumpa Dr Teoh untuk consultation kerana kami tengok perkembangan Momo agak perlahan..seperti yang dijangka..walaupun badan Momo nih sekecil kitten 1 bulan, tapi sebenarnya umur dia adalah 3 bulan..Dr Teoh nasihat untuk mandikan dia dengan Malaseb 2 kali seminggu..Surolan jugak disapu kat seluruh badan dia..kesian Momo..dek kerana kurap yang melampau, badan dia pun jadi sangat panas..Dr set lagi 2 minggu untuk follow up treatment..


Close up



Jalan Jalan


Bermanja



Dok layan perasaan








Seriusnya kamu


Dok usik abang Kimi pulak


Kena sembur dengan Kimi

Setiap hari nampak macam ada perubahan positif kat Momo...Alhamdulillah...hasil kesabaran, Kurap kat badan Momo dah makin kurang...Momo pun berusaha sendiri untuk sembuh...kuat semangat dia..he is the true fighter...

Last 2 week, bawa Momo balik kampung...senyap jer tido dalam carrier..pandai bawak diri Momo nih...kami letak dia dok dalam bilik sebab takut ada orang terpijak dia...huhuhu...maklumlah badan Momo kan kecik jer...suka sangat dia dapat main air kat luar rumah..suruh makan rumput, dia tak reti...nakal bukan main..pandai keluar dan masuk rumah sendiri..clever boy..


Seronok dapat dok luar


Termenung jauh...



Blurrr...


Tempat tido Momo kat kampung




Bezakan saiz Momo yang berumur 3 bulan dengan Mimi yang berumur 1 bulan..

Balik dari kampung, kesihatan Momo makin merosot...berak tak solid dan dia suka pee bersepah...suka dok kat tepi bekas air...makan pun nak berteman...badan dia pun macam tak larat...badan dia memanjang tapi tak gemuk gemuk..

Bawa dia pergi jumpa Dr Teoh sekali lagi...Dr cakap, food yang dia makan tak absorb oleh usus dia...mungkin usus dia cedera dah perlukan masa untuk sembuh...sebab tu dia tak besar besar...tapi dr tak berani nak bagi dia makan ubat yang kuat...dr bagi ubat untuk cirit birit dan jugak vitamin...Dr pesan untuk bagi bagi dia makan ID..seksanya tengok dia makan...

Dari hari ke hari...Momo semakin lemah dan tak bermaya...nak sambut tahun baru pun tak seronok..tiap tiap hari balik keje dok risaukan dia..dari malam tahun baru, Baba dia temankan dia tidur kat hall...

Pada malam 3/1/2012, tetiba Momo kena serang sawan...kesian...sampai menitis mata tengok dia terjerit jerit...tak tau nak cakap apa, pasal tak pernah ada pengalaman dengan kucing yang kena sawan nih...hati semakin risau..tido malam pun tak lena..terpikir untuk dapatkan Momo 2nd opinion...Momo dah makin tak lalu makan..kami forced feed dia dengan AD...

Pagi 5/1/2012, sebab dah tak tahan tengok Momo, hubby bawak dia jumpa Dr Teoh...Malangnya, Dr pun tak boleh nak buat apa...just boleh bagi consultation jer...Dr cakap, we should give him 2 weeks more...

Apa lagi yang mampu kami buat???...petang tuh pergi Tesco Ampang untuk cari susu kambing untuk Momo...mana tau kut susu kambing boleh membantu si kecik tuh...

Sampai rumah, tepat masuk waktu Asar...tengok Momo terjelepuk kat dalam carrier tempat dia biasa melepak...tetiba dengar dia menjerit...tarik nafas panjang dan tetiba senyap...Hubby cuba beri dia CPR...panggil panggil nama dia...Namun, Allah lebih menyayangi Momo..Dia kembali kepada Allah, Penciptanya..Air mata mengalir laju...uhhhh...terasa sesak di dada...We try to comfort each other...cuba tenang kan diri...Momo kami letak atas baju hubby...selama sejam kami perhatikan dia...mana tau kut kut dia terbangun semula...namun hampa....masa hubby nak bungkus dia...sampai dua kali dia buka bungkusan Momo...dengan harapan Momo bernafas semula...apakan daya...Allah hanya meminjamkan Momo kepada kami untuk masa yang singkat sahaja...Momo selamat dikebumikan di bawah pokok sebelah apartment sebelum Maghrib...Damailah kamu di sana sayang...We love you so much...jodoh kita tak panjang sayang...

Tempat tido Momo

Akhirnya...Momo meninggalkan kami...masih teringat ingat rupa dia...

5 comments:

yna muhani said...

Salam...

Takziah..
RIP Momo...Semoga Momo tenang di sisi PENCIPTANYA...

meowwmania said...

ya Allah sedihnya...

berat mata memandang berat lg bahu yg memikul, tabah yer...

tentu Momo sgt gembira sempat merasa kasih sayang dan diberi perhatian

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

alahai...kesian dia umur tak pnjg. tak apa lah sekurang2 nya dia tahu masih ada org sayang kan dia

Iela Lullaby said...

RIP utk Momo..

Tkpela kita dh bt yg terbaik utknyer.

Mmg sedih kehilangan ank bulus tp trima kasih jgk krane mnjgenyer

ery D cat said...

sedihnya...dia comel...RIP momo...tp terima kasih sbb sudi adopt dia...sekurang2nya dia dh rs kasih syg dr kamu sekeluarga...

Yang Ni Pon Best Jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...